To ulubione ciasto mojej babci, piekę jej je często gdy wybieram się do niej z wizytą, lekkie i puszyste idealne do kawy , np. przy śniadaniu, a do tego przygotowuje je się błyskawicznie
Ekspresowe ciasto jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nastawić na 180 stopni, góra dół. Blachę wyłożyć papierem bo pieczenia.
Miękki tłuszcz utrzeć w małej miseczce ( około 3-5 minut)
W dużej misce jajka ubić z cukrami i dodawać masło.
Dodać gałkę muszkatołową i olejek.
Mąkę połączyć z proszkiem i solą. Na zmianę z mlekiem wsypywać ją do masy ( proponuję zrobić to w trzech turach). Miksować do połączenia się składników
Gotowe ciasto przelać do formy, na wierzch wyłożyć jabłka, posypać cynamonem i płatkami.
Piec do suchego patyczka około 40 minut – 45.
Komentarze