Ekspresowe ciasto jabłkowe

0 (0 ocen)

  • Łatwy

To ulubione ciasto mojej babci, piekę jej je często gdy wybieram się do niej z wizytą, lekkie i puszyste idealne do kawy , np. przy śniadaniu, a do tego przygotowuje je się błyskawicznie

  • Łatwy

Składniki:


  • - masło: 10 dekagramów
    - mleko: 1 szklanka
    - mąka tortowa: 50 dekagramów
    - proszek do pieczenia: 1 dekagram
    - duże jajka: 2 sztuki
    - cukier: 0.75 szklanki
    - cukier z wanilą: 16 gramów
    - olejek lub esencja waniliowa: 1 łyżeczka
    - prażone jabłka: 0.5 litra
    - gałka muszkatołowa: 0.5 łyżeczki
    - cynamon: 1 łyżeczka
    - płatki owsiane: 5 łyżek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Prażone jabłka

Ekspresowe ciasto jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nastawić na 180 stopni, góra dół. Blachę wyłożyć papierem bo pieczenia.
    Miękki tłuszcz utrzeć w małej miseczce ( około 3-5 minut)
    W dużej misce jajka ubić z cukrami i dodawać masło.
    Dodać gałkę muszkatołową i olejek.
    Mąkę połączyć z proszkiem i solą. Na zmianę z mlekiem wsypywać ją do masy ( proponuję zrobić to w trzech turach). Miksować do połączenia się składników
    Gotowe ciasto przelać do formy, na wierzch wyłożyć jabłka, posypać cynamonem i płatkami.
    Piec do suchego patyczka około 40 minut – 45.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Gałka muszkatołowa Masło Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować