Musiałam uruchomić piekarnik, ale nie u siebie, a u mamy i na ekspresa powstało to ciacho. Wilgotne, w smaku przypominające ucierane, z jeżynami z nalewki oraz z małą gałązką rabarbaru ;)
Składniki:
Składniki na blaszkę 27 x 17 cm lub 24 x 24 cm
2 jajka klasy L
1/2 szkl oleju
100 gr cukru
170 gr mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
około 150 gr owoców ( u mnie jeżyny z nalewki oraz rabarbar )
Ekspresowe ciasto bez miksera z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i roztrzepujemy trzepaczką na delikatną piankę.
Dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i część oleju, mieszamy. W trakcie mieszania dolewamy resztę oleju. Wykładamy ciasto (będzie dość gęste ) na wysmarowaną blaszkę lub na taka jednorazówkę, wtedy nie musimy niczym smarować i wykładamy owoce na wierzch.
Pieczemy w 190-200 stop. przez około 45-50 min.
Ciasto jest gotowe, gdy wbity do niego patyczek jest suchy. Smacznego !!!
Komentarze