Ekspresowe ciastka lukrowane i wykrawane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę utrzeć z cukrem, wanilią. Dodawać po jajku i zmiksować. Przesiać do tego mąkę z proszkiem i kakao, zmiksować. Dodac startą czekoladę, na tarce jarzynowej i już wymieszać łopatką. Wyłożyć i rozsmarować na blaszkę,z papierem do pieczenia. 30x40 cm.
2.Piec 25-30 min. w 175*.
3.Cukier puder przesiać. Dodać sok i tyle gorącej wody, żeby lukier był lejący. Jak ktoś lubi to może dodać ulubionego olejku. Albo jak ciastka nie będą dla dzieci,można dodać wódki.
4.Lukrem smarować gorące ciasto.
5.Pokroić w/g własnej fantazji.Ja tutaj kroiłam falistą metalową krajalnicą ręczną do frytek.
6.Inny sposób krojenia, np. w trójkąty.Można wykrawać jakąś foremką, tylko zostaje dużo skrawek.
Komentarze