EKSPRESOWE CIASTKA LUKROWANE I WYKRAWANE

5 (142 ocen)

  • 60 min

Szybkie ciastka, lukrowane i wykrawane w/g własnej fantazji. Wnuki uwielbiają te ciasteczka.

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:
    -8 jajka
    -200 g. cukru pudru
    -1 cukier waniliowy
    -3 łyżki kakao
    -3 łyżeczki proszku do piecz.
    -300 g. margaryny
    -400 g. mąki
    -1/2 gorzkiej czekolady

    Lukier:
    -250 g. cukru pudru
    -3 łyżki soku z cytryny
    -olejek rumowy-parę kropli,jak ktoś lubi
    -4-5 łyżek gorącej wody.
Wystaw ocenę:

5 (142 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ekspresowe ciastka lukrowane i wykrawane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto przed pieczeniem 1. Margarynę utrzeć z cukrem, wanilią. Dodawać po jajku i zmiksować. Przesiać do tego mąkę z proszkiem i kakao, zmiksować. Dodac startą czekoladę, na tarce jarzynowej i już wymieszać łopatką. Wyłożyć i rozsmarować na blaszkę,z papierem do pieczenia. 30x40 cm.
  • ciasto upieczone 2. Piec 25-30 min. w 175*.
  • lukier 3. Cukier puder przesiać. Dodać sok i tyle gorącej wody, żeby lukier był lejący. Jak ktoś lubi to może dodać ulubionego olejku. Albo jak ciastka nie będą dla dzieci,można dodać wódki.
  • ciasto polukrowane 4. Lukrem smarować gorące ciasto.
  • ciastka wykrojone 5. Pokroić w/g własnej fantazji.Ja tutaj kroiłam falistą metalową krajalnicą ręczną do frytek.
  • ciastka trójkąty 6. Inny sposób krojenia, np. w trójkąty.Można wykrawać jakąś foremką, tylko zostaje dużo skrawek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować