Ekspresowe bułeczki razowe

4.5 (150 ocen)

  • 50 min

Przedstawiam moje ratunkowe bułeczki na kryzysowe czasy kiedy nagle orientujesz się, że nie masz w domu pieczywa a sklepy już zamknięte. Są gotowe w 50 minut bo nie trzeba czekać aż wyrosną, mino to znikają szybciej niż powstają :)

  • 50 min

Składniki:

  • (na 6 dużych bułek)
    2 szklanki maki żytniej razowej typ 2000
    2 szklanki maki pszennej
    4 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cukru
    1,5 łyżeczki soli
    4 jajka
    100ml kefiru
    350ml mleka pełnego
    3 łyżki oliwy
    50ml ziaren słonecznika + do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Bułki

Ekspresowe bułeczki razowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z oliwa mlekiem i kefirem. Gdy się połączą dokładamy, sól, cukier i proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy mąki i nasiona słonecznika. Małe kokilki do zapiekania lub foremki do babeczek wyścielamy papierem do pieczenia. Nakładamy ciasta do 3/4 wysokości foremki. Posypujemy wierzch nasionami słonecznika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 25-35 minut w zależności od wielkości naczyń w których pieczemy. Najlepiej sprawdzić bułeczki wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków. jeśli jest suchy bułeczki są już dobre.

Porady

Ciasto można również wylać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i upiec chleb.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować