Ekspresowa frittata we włoskim stylu z semoliną

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Uwielbiam dania z jajkami pod każdą postacią. Dzisiaj przygotowałam lekką, ekspresową frittatę z we włoskim stylu.

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka: 2 sztuki
    - mleko 3.5 %: 50 mililitrów
    - semolina: 0.5 łyżeczki
    - szynka gotowana: 1 plaster
    - pomidor: 3 plastry
    - czarne oliwki: 5 sztuk
    - sól morska do smaku: 2 szczypty
    - pieprz kolorowy: 2 szczypty
    - szczypiorek siekany: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ekspresowa frittata we włoskim stylu z semoliną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mini formy do tarty wlewamy mleko, wsypujemy semolinę i mieszamy wbijamy 2 jajka. Jajka roztrzepujemy z mlekiem wymieszanym z semoliną i doprawiamy solą. Wsypujemy szynkę i pomidora pokrojonego w kostkę, pokrojone w plasterki oliwki i wstawiamy na 3 minuty do mikrofalówki nastawionej na średnią moc, gdy frittata się napuszy wyjmujemy formę ostrożnie gdyż jest bardzo gorąca i doprawiamy kolorowym pieprzem, solą i posypujemy siekanym szczypiorkiem. Można podawać na ciepło jak i na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować