Ekspresowa fasolka po bretońsku

5 (167 ocen)

  • 20 min

Dzięki fasolce konserwowej czas przygotowania jest o połowę krótszy. Polecam dla zapracowanych pań. Smakuje wybornie.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki :

    3 puszki fasolki białej (ok. 400 g każda)
    5 śląskich kiełbas
    15 dag boczku wędzonego
    słoiczek koncentratu pomidorowego (ok. 190 g)
    2 czubate łyżki mąki
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    3 liście laurowe, kilka ziarenek angielskiego ziela, kminek, majeranek
    sól, pieprz
    3-4 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

5 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ekspresowa fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ekspresowa fasolka po bretońsku 1. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklić. Dodać pokrojoną w kawałki kiełbasę i boczek. Podsmażać przez 10-15 minut. Następnie przełożyć do garnka i zalać zimną wodą (4 szklanki). Dodać liście laurowe, angielskie ziele, trochę kminku i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość gotować przez 10 minut. Połączyć z koncentratem pomidorowym. Mąkę rozprowadzić w kubeczku z małą ilością zimnej wody i wlać do garnka. Dosypać majeranek, dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze przez chwilę i wyłączyć. Fasolkę odcedzić przez sito, przelać zimną wodą i wrzucić do garnka. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.99 (198 ocen)

Ekspresowa fasolka po bretońsku

To może cię zainteresować