Ekspresowa delicja

0 (0 ocen)

  • 5 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Kto lubi desery z galaretki? Mam prostą, ale i bardzo smaczną propozycję dla fanów takich właśnie słodkości. Ciasto lub deser, obojętnie jak je nazwiecie - jest uproszczoną wersją, którą można zmodyfikować według własnych upodobań.

  • 5 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (Tortownica o średnicy około 20-22 cm)
    2 galaretki na 500 ml wody (o dowolnym, ale takim samym smaku)
    Dodatkowo:
    10-20 większych biszkoptów (*)
    Wierzch:
    200g czekolady (u mnie deserowa)
    50 ml mleka
    2-3 garście płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki

Ekspresowa delicja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki rozpuścić w 900 ml i po ostudzeniu schłodzić w lodówce, aby odrobinę stężały.
    W formie wysłanej papierem do pieczenia lub wyłożonej folią spożywczą umieścić warstwę biszkoptów.
    Na ciastka przelać delikatnie sztywniejące galaretki i następnie ponownie ułożyć kilka lub więcej biszkoptów.
    Całość wstawić do lodówki, żeby galaretka całkowicie zastygła.
    Po tym czasie przygotować polewę czekoladową.
    Czekoladę roztopić z dodatkiem mleka i po lekkim przestudzeniu przelać na ciasto.
    Wierzch obficie posypać płatkami migdałowymi oraz opcjonalnie udekorować.
    Ciasto schłodzić.

Porady

(*) Ciastka oprócz na spód potrzebne są do połączenia galaretki z czekoladą, ponieważ bez nich cała warstwa czekoladowa będzie ześlizgiwać się. Do zespojenia wystarczy kilka sztuk, ale jeśli chcecie to ułóżcie ich więcej. Do środka możecie dodać owoce lub przygotować dwukolorowe warstwy z galaretki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Delicje Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować