EKOLOGICZNE CIASTECZKA Z ŻURAWINĄ

4.5 (153 ocen)

  • 60 min

Są to pyszne ciasteczka w wersji ekologicznej z cukrem trzcinowym i mąką orkiszową.

  • 60 min

Składniki:

  • 200 gram masła
    70 gram cukru nierafinowanego
    300 gram mąki orkiszowej
    100 gram żurawiny
    szczypta soli
    2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Ekologiczne ciasteczka z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bardzo lubię pomagać mamie 1. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy 2 łyżki mleka i szczyptę soli.
  • dosypujemy mąkę 2. Miksujemy i stopniowo dosypujemy mąkę, ciągle miksując do uzyskania jednolitej masy, na końcu dodajemy żurawinę.
  • gotowe ciasto 3. Wyciągamy ciasto z miski i formujemy z niego rulonik, wkładamy na 20 minut do lodówki aby troszkę stwardniało.
  • kroimy na krążki 4. Kroimy plastry o szerokości 0.5 cm.
  • układamy na blaszce 5. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • a teraz do piekarnika 6. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 15 minut
  • gotowe 7. Gotowe ciasteczka wykładamy na półmisek.
  • smacznego 8. SMACZNEGO!

Porady

Do ciasteczek możemy również dodać mąkę pełnoziarnistą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować