1.Ciasto:
Wodę z tłuszczem zagotować, wspypac mąkę i dobrze wymieszać. Po wystygnięciu dodawać kolejno jajka i ucierać. Przełożyć do szprycy i wycisnąć na blachę do pieczenia porcje o długości 10-12 cm. Następnie rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni i piec na złoty kolor.
2.Upieczone eklery wyciągnąć, przestudzić i przeciąć wzdłuż ostrym nożem.
3.Masa:
Masa: Z mleka, cukrów i mąk ugotować budyń. Ostudzony dodawać do utartej margaryny. Masę budyniowa przełożyć na przekrojone dolne połowy eklerów i przycisnąć górną warstwą.
4.Lukier:
Cukier puder i kakao przesiewamy do miski, wlewamy wodę i ucieramy drewnianą łyżką na gładką, lśniącą masę. Gotowym lukrem smarujemy eklery.
Komentarze