Eklerki z kremem truskawkowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dla niektórych z was ciasto ptysiowe wydaje się skomplikowane, ale uwierzcie tak nie jest.Lekkie chrupiące obsypane odrobina cukru pudru, z ulubionym nadzieniem, po prostu pysznie.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto
    1 szklanka wody
    1 łyża cukru
    100 g masła lub margaryny
    1 szklanka mąki pszennej przesianej
    4 jajka

    Krem
    300ml schłodzonej śmietanki 36 %
    ok 12 sporych truskawek
    3 łyżki cukru pudru

Eklerki z kremem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    W rondelku zagotować wodę z masłem i cukrem. Na gotującą wodę wsypać mąkę i mieszać, by się całość nie przypaliła. Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od garnka. Pozostawić do całkowitego ostudzenia (jest to bardzo ważne, inaczej eklerki nie urosną w piekarniku). Po tym czasie zmiksować z jajkami.
    Masę wyciskać na blaszkę rękawa cukierniczego,.
    Piec w temperaturze 200ºC przez 30 minut . Ostudzić na kratce, przekroić na 2 części.

    Krem:
    Truskawki opłukać i dobrze rozgnieść widelcem. Śmietanę ubić pod koniec ubijani dodać cukier. Delikatnie wymieszać z truskawkami. Napełnić eklerki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Porady

Z nadzieniem budyniowym, śmietankowym, czekoladowym czy kawowym wszystkie smakują pysznie

Komentarze

Podobne przepisy