Eklerki z czarną porzeczką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przepyszne eklerki z lekko kwaśnym kremem śmietankowo-serowym z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto parzone:
    1 1/5 szkl. mąki,
    1 szkl. wody,
    125 g margaryny,
    4 jajka,
    szczypta soli,
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    1 szkl. śmietany kremówki,
    200 g serka kremowego,
    2 łyzki cukru pudru

    Dodatkowo:
    dżem z czarnej porzeczki,
    polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Eklerki

Eklerki z czarną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto parzone: Margarynę zagotowujemy z wodą, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, energicznie mieszamy aż ciasto zacznie odchodzić od garnka i zrobi się kula, przekładamy do miski.
    Do ostudzonego ciasta dodajemy po 1 jajku, ucieramy aż powstanie jednolite ciasto. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego.
    Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy ciasto na eklerki. Pieczemy 25-30 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu ostrym nożem przecinamy eklerki.

    Krem:
    Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, a na końcu serek. Tak przygotowanym kremem napełniamy eklerki za pomocą rękawa cukierniczego, na wierzch kremu wykładamy po łyżeczce dżemu. Wierzch eklerek polewamy polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarna porzeczka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować