Eklerki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło i cukier puder zalać 1 szklanką wody, gotować, aż tłuszcz się rozpuści. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i energicznie mieszać, aż powstanie gładka masa. Zmniejszyć ogień i chwilę podgrzewać mieszając. Kiedy masa trochę przestygnie dodawać po jednym jajku ucierając, aż ciasto zacznie lekko odstawać od naczynia. Ciastem napełnić rękaw cukierniczy i na blachę wyłożoną pergaminem wyciskać eklery o długości ok 10cm. Piec ok 25 minut w 200 C.
Krem: Zagotować 2 szklanki mleka z wanilią, cukrem i masłem. pozostałe mleko zmiksować z jajkami (całymi) oraz mąką, wlać do gorącego płynu. Gotować, cały czas mieszają, aż powstanie gładki krem.
Eklery przekroić wzdłuż i napełnić ciepłym kremem. Udekorować polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Smacznego!!!E
Komentarze