Eklerki z budyniem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Łatwe i szybkie eklery, które znikają w mgnieniu oka

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
    4 jajka
    1/2 kostki masła
    1 łyżeczka cukru pudru
    szczypta proszku do pieczenia

    Krem
    3 szklanki mleka
    3 jajka
    3/4 kostki masła
    3/4 szklanki cukru
    5 łyżek mąki ziemniaczanej
    4 łyżki mąki pszennej
    1 cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Eklerki

Eklerki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło i cukier puder zalać 1 szklanką wody, gotować, aż tłuszcz się rozpuści. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i energicznie mieszać, aż powstanie gładka masa. Zmniejszyć ogień i chwilę podgrzewać mieszając. Kiedy masa trochę przestygnie dodawać po jednym jajku ucierając, aż ciasto zacznie lekko odstawać od naczynia. Ciastem napełnić rękaw cukierniczy i na blachę wyłożoną pergaminem wyciskać eklery o długości ok 10cm. Piec ok 25 minut w 200 C.
    Krem: Zagotować 2 szklanki mleka z wanilią, cukrem i masłem. pozostałe mleko zmiksować z jajkami (całymi) oraz mąką, wlać do gorącego płynu. Gotować, cały czas mieszają, aż powstanie gładki krem.
    Eklery przekroić wzdłuż i napełnić ciepłym kremem. Udekorować polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Smacznego!!!E
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować