Eklerki z bitą śmietaną i owocami

0 (0 ocen)

Niezbyt słodki, pyszny deser

Składniki:

  • 200 g mąki
    250 ml wody
    100 g masła
    1/4 łyżeczki soli
    5 jajek

    400 ml śmietany 30%
    1 łyżka cukru pudru

    Owoce:
    maliny, jagody, kiwi

Eklerki z bitą śmietaną i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Eklerki 1. Wodę z solą i masłem zagotować, dodać mąkę i energicznie wymieszać. Ciasto powinno być gładkie i lśniące. Po wystudzeniu dodawać po jednym jajku i ucierać na gładko. Przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia ok. 8 -10 cm eklerki. Piec 20 -25 min w temp. 200 st.
  • 2. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić, na koniec dodać cukier i zmiksować. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdką.
  • 3. Wystudzone eklerki przeciąć, napełnić dolną część ubitą śmietaną, położyć owoce i przykryć górną częścią. Posypać cukrem pudrem, lub polać polewą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy