Eklerki z bitą śmietaną i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę z solą i masłem zagotować, dodać mąkę i energicznie wymieszać. Ciasto powinno być gładkie i lśniące. Po wystudzeniu dodawać po jednym jajku i ucierać na gładko. Przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia ok. 8 -10 cm eklerki. Piec 20 -25 min w temp. 200 st.
2.Dobrze schłodzoną śmietanę ubić, na koniec dodać cukier i zmiksować. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdką.
3.Wystudzone eklerki przeciąć, napełnić dolną część ubitą śmietaną, położyć owoce i przykryć górną częścią. Posypać cukrem pudrem, lub polać polewą.
Komentarze