Eklerki

0 (0 ocen)

  • 30 min

piekne i smaczne na deser

  • 30 min

Składniki:


  • 3 szkl wody
    3 szkl mąki
    1 kostka margaryny
    5 jajek

    bita śmietanka "Śnieżka"
    polewa czekoladowa

Eklerki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Eklerki 1. Wodę podgrzać z margaryną, dodać mąkę i ciągle mieszając zaparzyć ciasto aż będzie gęste, uważać by się nie przypaliło. Zdjąć z ognia, i przestudzić dodać kolejno po jednym jajku i wymieszać przy pomocy miksera.
    Przełożyć do tuby cukierniczej z końcówką w kształcie gwiazdki i nakładać na papierze długie eklery przez całą długość blaszki. Upiec w piekarniku nagrzanym do 220 st aż do uzyskanie ładnego brązowego koloru.
    Wystudzone eklery przekroić na 10-12 cm kawałki, i jednym bokiem wzdłuż. Ubić śmietankę i również przy pomocy tuby nadziać eklerki śmietaną.
    Rozpuścić polewę i pędzelkiem pomalować wszystkie eklerki.

Komentarze

Podobne przepisy