Egzotyczny miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początku wykonać masę cytrynową. Wycisnąć sok z cytryn, skórkę z jednej cytryny oczyścić i zmielić w młynku do kawy. Sok i skórki przełożyć do rondelka, dodać rozkłócone jajka, cukier i masło skrojone w kostkę. Gotować w kąpieli wodnej aż składniki się rozpuszczą i połączą, cały czas mieszając. Ogrzewać parą i mieszać przez około 10 min aż masa nie zgęstnieje jak budyń. Zostawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki.
2.Następnie przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z sodą. Dodać margarynę i całość posiekać nożem. Dodać cukier i jajka. Mleko i mód przełożyć do garnuszka, podgrzać mieszając, aż miód się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Dodać do reszty składników i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 3 części. Spód formy o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić 1 częścią ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. W ten sam sposób upiec drugi i trzeci placek. Zostawić do ostygnięcia.
3.Na 1 placek wyłożyć orzechową masę kajmakową. Banany kroić w plasterki i wykładać na masie. Przykryć 2 plackiem. Wyłożyć masę cytrynową i przykryć 3 plackiem.
4.Czekoladę z orzechami połamać na kawałki i wrzucić do rondelka. Rozpuścić w kąpieli wodnej dodając stopniowo 3 łyżki mleka i mieszając. Gotową polewą polać górę ciasta.
Wstawić do lodówki na co najmniej noc.
Komentarze