Egzotyczny miodownik

  • wyświetlono: 1041 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Pyszne słodkie ciasto o oryginalnym smaku. Przełamanie słodyczy ciasta masą cytrynową daje niesamowity efekt orzeźwienia, zaś delikatne banany pogłębiają wrażenia smakowe.

_20181108_164053

Składniki

Ciasto miodowe:
500g mąki pszennej
200g margaryny
200g cukru pudru
2 jajka
2 łyżki miodu
2 łyżki mleka
1 łyżka sody oczyszczonej

Masa cytrynowa:
2 jajka
2 cytryny
110g cukru
70g masła

Ponadto:
masa kajmakowa o smaku orzechowym (w puszce)
2-3 banany
2 czekolady z orzechami (najlepiej drobnymi)
3 łyżki mleka

Sposób przygotowania przepisu:

Egzotyczny miodownik

  • 1. Na początku wykonać masę cytrynową. Wycisnąć sok z cytryn, skórkę z jednej cytryny oczyścić i zmielić w młynku do kawy. Sok i skórki przełożyć do rondelka, dodać rozkłócone jajka, cukier i masło skrojone w kostkę. Gotować w kąpieli wodnej aż składniki się rozpuszczą i połączą, cały czas mieszając. Ogrzewać parą i mieszać przez około 10 min aż masa nie zgęstnieje jak budyń. Zostawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki.
  • 2. Następnie przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z sodą. Dodać margarynę i całość posiekać nożem. Dodać cukier i jajka. Mleko i mód przełożyć do garnuszka, podgrzać mieszając, aż miód się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Dodać do reszty składników i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 3 części. Spód formy o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić 1 częścią ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. W ten sam sposób upiec drugi i trzeci placek. Zostawić do ostygnięcia.
  • 3. Na 1 placek wyłożyć orzechową masę kajmakową. Banany kroić w plasterki i wykładać na masie. Przykryć 2 plackiem. Wyłożyć masę cytrynową i przykryć 3 plackiem.
  • 4. Czekoladę z orzechami połamać na kawałki i wrzucić do rondelka. Rozpuścić w kąpieli wodnej dodając stopniowo 3 łyżki mleka i mieszając. Gotową polewą polać górę ciasta.
    Wstawić do lodówki na co najmniej noc.

Porady

Ciasto najlepiej smakuje po dwóch dniach.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemoj_niedzielny_obiadCiastoczekoladabananyciasto świątecznemiódmasa cytrynowamasa kajmakowaMiodownikciasto okolicznościoweegzotyczny miodownik

Komentarze

Podobne przepisy

Egzotyczny sernik

Dodane przez: joanna1974

Egzotyczny sernik

Niby zwykły sernik nic szczególnego,...

Miodownik Latte

Dodane przez: 2milutka

Miodownik "Latte"

Miodowe kruche blaty, jasna masa...

ciasto miodownik

Dodane przez: aneta_mich

ciasto miodownik

Moja osobista wariacja na miodownik...

Pomarańczowy miodownik

Dodane przez: Jaga85

Pomarańczowy miodownik

Miodowe ciasto z piernikową nutą,...

Kajmakowy miodownik z orzechami

Dodane przez: Mniam1

Kajmakowy miodownik z orzechami

Miodowe blaty kruchego ciasta przełożone...

Egzotyczny torcik

Dodane przez: Protoplastka

Egzotyczny torcik

To bardzo efektowny, a do tego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE