Egzotyczny miodownik

4.5 (187 ocen)

Pyszne słodkie ciasto o oryginalnym smaku. Przełamanie słodyczy ciasta masą cytrynową daje niesamowity efekt orzeźwienia, zaś delikatne banany pogłębiają wrażenia smakowe.

Składniki:

  • Ciasto miodowe:
    500g mąki pszennej
    200g margaryny
    200g cukru pudru
    2 jajka
    2 łyżki miodu
    2 łyżki mleka
    1 łyżka sody oczyszczonej

    Masa cytrynowa:
    2 jajka
    2 cytryny
    110g cukru
    70g masła

    Ponadto:
    masa kajmakowa o smaku orzechowym (w puszce)
    2-3 banany
    2 czekolady z orzechami (najlepiej drobnymi)
    3 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Miodownik Desery

Egzotyczny miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku wykonać masę cytrynową. Wycisnąć sok z cytryn, skórkę z jednej cytryny oczyścić i zmielić w młynku do kawy. Sok i skórki przełożyć do rondelka, dodać rozkłócone jajka, cukier i masło skrojone w kostkę. Gotować w kąpieli wodnej aż składniki się rozpuszczą i połączą, cały czas mieszając. Ogrzewać parą i mieszać przez około 10 min aż masa nie zgęstnieje jak budyń. Zostawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki.
  • 2. Następnie przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z sodą. Dodać margarynę i całość posiekać nożem. Dodać cukier i jajka. Mleko i mód przełożyć do garnuszka, podgrzać mieszając, aż miód się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Dodać do reszty składników i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 3 części. Spód formy o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić 1 częścią ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. W ten sam sposób upiec drugi i trzeci placek. Zostawić do ostygnięcia.
  • 3. Na 1 placek wyłożyć orzechową masę kajmakową. Banany kroić w plasterki i wykładać na masie. Przykryć 2 plackiem. Wyłożyć masę cytrynową i przykryć 3 plackiem.
  • 4. Czekoladę z orzechami połamać na kawałki i wrzucić do rondelka. Rozpuścić w kąpieli wodnej dodając stopniowo 3 łyżki mleka i mieszając. Gotową polewą polać górę ciasta.
    Wstawić do lodówki na co najmniej noc.

Porady

Ciasto najlepiej smakuje po dwóch dniach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Czekolada Masa Masa kajmakowa Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Egzotyczna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować