Egzotyczny kurczak

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Kurczak z dodatkiem owoców egzotycznych, bardzo smaczny, kruchy, delikatny w smaku. Super smak drobiowego mięsa.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    1 świeży kurczak – u mnie waga 1,6 kg
    Sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
    1 kopista łyżka masła
    1 puszka ananasa w zalewie
    1 puszka brzoskwiń w zalewie
    1 cytryna
    1 duża pomarańcza
    Folia spożywcza, wykałaczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Egzotyczny kurczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: kurczaka dokładnie oczyścić, opłukać, osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka, skropić sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki na całą noc. Pomarańczę dokładnie wyszorować, przeciąć na pół. Jedną połówkę pokroić na małe kawałki. Nadziać mięso cząstkami pomarańczy, 2 plastrami ananasa, 3 połówkami brzoskwiń. Spiąć wykałaczką. Naczynie do pieczenia wysmarować masłem, dodać 2 łyżki soku z brzoskwiń i 2 łyżki soku z ananasa, resztę masła, po kilka kawałków owoców egzotycznych. Przełożyć mięso, przykryć folią spożywczą, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni około 1 godziny często polewając powstałym płynem. Potem odkryć folię i dopiec mięso na złoty kolor. Podawać upieczone mięso z pozostałymi owocami jako dodatek.

Porady

1. do natarcia kurczaka zastosować przyprawę o smaku ostrym. 2. w środku mięso też dobrze natrzeć przed włożeniem owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Egzotyczna Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować