EGZOTYCZNY FASZEROWANY KURCZAK

0 (0 ocen)

Najlepiej smakuje z ryżem ugotowanym na sypko i polanym sosem.Tuszka pozbawiona jest kości, więc każdy może sobie ukroić w/g uznania.Danie bardzo eleganckie i smaczne dla tych wszystkich,którzy lubią mięsa w lekko słodkim wydaniu.

Składniki:

  • 1 Tuszka kurczaka około 2 kg.
    2 małe filety z piersi kurczaka
    1 puszka ananasów
    10 dkg. moreli suszonych
    3 łyżki mleka kokosowego
    1 łyżeczka miodu
    1 łyżeczka przyprawy Garam Masala
    3 łyżki ryżu
    2 łyżki sosu sojowego
    125 ml. słodkiej śmietany
    sól,pieprz,czosnek granulowany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Egzotyczny faszerowany kurczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • egzotyczny faszerowany kurczak 1.




    Z kurczaka delikatnie usunąć kości zaczynając od lekkiego
    nacięcia wzdłuż piersi.Delikatnie ostrym nożem oddzielać
    mięso
    od kości.


  • egzotyczny faszerowany kurczak 2. Pozbawioną kości tuszkę umyć, przetrzeć papierowym
    ręcznikiem i przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem .
    Odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce.
  • egzotyczny faszerowany kurczak 3.
    Filety z piersi kurczaka obmyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i
    pokroić w grubszą kostkę, skropić sosem sojowym i krótko około 2
    min przesmażyć na 2 łyżkach oleju, zdjąć z patelni.
  • egzotyczny faszerowany kurczak 4.
    Do powstałego
    sosu dodać ryż,przyprawę Garam Masala, miód, chwilę podsmażyć
    dodając połowę soku z ananasa.
  • egzotyczny faszerowany kurczak 5. Przesmażone piersi kurczaka zmielić.Całość przełożyć do miski dodać przesmażony ryż i pokrojone w słupki 3/4 puszki ananasów i 8 dkg. suszonych moreli .Wymieszać.
  • egzotyczny faszerowany kurczak 6.
    Dodać 3 łyżki mleka kokosowego i wszystko
    wyrobić na gładką masę doprawiając ewentualnie solą i
    pieprzem.
  • egzotyczny faszerowany kurczak 7.
    Tak przygotowanym farszem nadziać tuszkę kurczaka.Rozcięcie spiąć
    wykałaczkami lub zeszyć białą bawełnianą nicią.Rękoma uformować
    tuszkę, posmarować olejem.
  • egzotyczny faszerowany kurczak 8.
    Całość przełożyć do żaroodpornego
    naczynia lub blaszki do pieczenia mięsa,wstawić do nagrzanego do 180C
    piekarnika i piec 60 min.polewając wytworzonym sosem.
  • 9. Sos przecedzić do rondelka, dolać pozostały
    sok ananasowy,doprawić ewentualnie solą,pieprzem ,zaciągnąć
    mąką,dodać słodką
    śmietanę i pokrojone w słupki pozostałe ananasy i morele.Chwilę
    podgotować cały czas mieszając na wolnym ogniu.
  • egzotyczny faszerowany kurczak 10. Gotową tuszkę przełożyć na półmisek,ozdobić owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.5 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Kurczak pieczony

To może cię zainteresować