Najlepiej smakuje z ryżem ugotowanym na sypko i polanym sosem.Tuszka pozbawiona jest kości, więc każdy może sobie ukroić w/g uznania.Danie bardzo eleganckie i smaczne dla tych wszystkich,którzy lubią mięsa w lekko słodkim wydaniu.
Składniki:
1 Tuszka kurczaka około 2 kg.
2 małe filety z piersi kurczaka
1 puszka ananasów
10 dkg. moreli suszonych
3 łyżki mleka kokosowego
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka przyprawy Garam Masala
3 łyżki ryżu
2 łyżki sosu sojowego
125 ml. słodkiej śmietany
sól,pieprz,czosnek granulowany
Egzotyczny faszerowany kurczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Z kurczaka delikatnie usunąć kości zaczynając od lekkiego
nacięcia wzdłuż piersi.Delikatnie ostrym nożem oddzielać
mięso
od kości.
2.Pozbawioną kości tuszkę umyć, przetrzeć papierowym
ręcznikiem i przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem .
Odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce.
3.
Filety z piersi kurczaka obmyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i
pokroić w grubszą kostkę, skropić sosem sojowym i krótko około 2
min przesmażyć na 2 łyżkach oleju, zdjąć z patelni.
4.
Do powstałego
sosu dodać ryż,przyprawę Garam Masala, miód, chwilę podsmażyć
dodając połowę soku z ananasa.
5. Przesmażone piersi kurczaka zmielić.Całość przełożyć do miski dodać przesmażony ryż i pokrojone w słupki 3/4 puszki ananasów i 8 dkg. suszonych moreli .Wymieszać.
6.
Dodać 3 łyżki mleka kokosowego i wszystko
wyrobić na gładką masę doprawiając ewentualnie solą i
pieprzem.
7.
Tak przygotowanym farszem nadziać tuszkę kurczaka.Rozcięcie spiąć
wykałaczkami lub zeszyć białą bawełnianą nicią.Rękoma uformować
tuszkę, posmarować olejem.
8.
Całość przełożyć do żaroodpornego
naczynia lub blaszki do pieczenia mięsa,wstawić do nagrzanego do 180C
piekarnika i piec 60 min.polewając wytworzonym sosem.
9.Sos przecedzić do rondelka, dolać pozostały
sok ananasowy,doprawić ewentualnie solą,pieprzem ,zaciągnąć
mąką,dodać słodką
śmietanę i pokrojone w słupki pozostałe ananasy i morele.Chwilę
podgotować cały czas mieszając na wolnym ogniu.
10. Gotową tuszkę przełożyć na półmisek,ozdobić owocami.
Komentarze