Przepis na tę potrawę dostałam od znajomej indyjskiej rodziny podczas pobytu w Anglii. Niecogo zmodyfikowałam, dodając kilka typowo polskich składników.
Egzotyczne risotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż myjemy, osączamy. Zalewamy
szklanką oliwy. Bulion
mieszamy z 1/2 szklanki gorącej
wody i kurkumą. Wlewamy do
ryżu i gotujemy ok. 20 minut na
małym ogniu pod przykryciem.
Zestawiamy i trzymamy w cieple.
Mięso myjemy, osuszamy
i kroimy w kostkę. Oprószamy
solą i pieprzem. Jabłka myjemy,
obieramy, usuwamy gniazda
nasienne i kroimy w kostkę. Cebule
obieramy, kroimy w kostkę
i podsmażamy na 2 łyżkach oliwy.
Dodajemy mięso, jabłka,
wiórki i vegetę. Wlewamy 5 łyżek
wody i dusimy ok. 30 minut na małym ogniu. W razie potrzeby
dolewamy wody. Kiedy mięso
będzie miękkie, do potrawy
wlewamy śmietanę wymieszaną
z mąką. Zagotowujemy i zestawiamy
z og nia. Jogurt dokładnie
mieszamy z curry
i żółtkami. Wlewamy do mięsa.
2.Banany obieramy i kroimy
w plasterki. Podsmażamy na
reszcie oliwy, osączamy z tłuszczu.
Na gorący półmisek wykładamy
ryż, a na nim układamy
mięso i banany. Danie dekorujemy
natką pietruszki.
Komentarze