Egzotyczne crumble z bananem i kiwi

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

To prosty, nieskomplikowany deser lub jak kto woli - ciasto. Rewelacyjnie smakuje na ciepło - a zapach... obłędny. Koniecznie spróbujcie słodko-kwaskowatego połączenia owoców z chrupiącą, kokosową kruszonką!

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (3-4 porcje; u mnie forma 15 x 20 cm)
    1 duży banan
    2 owoce kiwi
    3 łyżki soku z pomarańczy (może być z mandarynki lub cytryny)
    Kruszonka:
    50g mąki pszennej
    30g płatków (u mnie najczęściej są to owsiane lub jaglane)
    10g wiórków kokosowych
    40g cukru
    7 łyżek oleju
    Opcjonalnie do podania:
    cukier puder
    świeże owoce
    bita śmietana
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Crumble

Egzotyczne crumble z bananem i kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki kruszonki dokładnie połączyć za pomocą palców - tak, aby powstało grudkowate ciasto.
    Na dnie formy wysmarowanej odrobiną tłuszczu ułożyć plasterki banana, skropić je sokiem pomarańczowym i umieścić plastry kiwi.
    Całość posypać kruszonką.
    Crumble wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 30 minut w 190 stopniach.
    Owoce pod kruszonką świetnie smakują na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu lub ostudzone, na zimno.
    Przed podaniem można udekorować je świeżymi owocami, bitą śmietaną lub posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Kiwi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować