ciasto z jogurtem naturalnym i galaretką

4.5 (174 ocen)

Idealne na letnie upały, orzeźwiające i mocno egzotyczne, a przy tym banalnie proste.

Składniki:

  • 1 puszka brzoskwiń
    3 banany
    150 g dżemu kiwi
    winogrona czerwone do dekoracji
    4 galaretki: brzoskwiniowa, kiwi i 2 cytrynowe
    2 łyżeczki żelatyny
    żelatyna fix deserowa 60 g
    0,5 l jogurtu naturalnego
    2 łyżki cukru pudru
    cukier waniliowy
    opakowanie okrągłych biszkoptów
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto z jogurtem naturalnym i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy tortownicę o średnicy 24 cm i wykładamy do niej kolejno: biszkopty, mus brzoskwiniowy, masa jogurtowa, mus kiwi, pokrojone owoce (brzoskwinie, banany, winogrona), galaretka cytrynowa.
  • 2. MUS BRZOSKWINIOWY:
    Brzoskwinie rozdrobnić blenderem (odłożyć 3 połówki do dekoracji) i lekko podgrzać w rondelku, dodać suchą galaretkę brzoskwiniową i łyżeczkę żelatyny. Dokładnie wymieszać, ostudzić.

    MASA JOGURTOWA:
    Jogurt naturalny zmiksować z cukrem pudrem, dodać żelatynę fix do deserów przygotowaną wg przepisu na opakowaniu, zmiksować, delikatnie ostudzić.

    MUS KIWI:
    Banany rozdrobnić blenderem (pół odłożyć do dekoracji), dodać dżem kiwi i lekko podgrzać w rondelku, dodać galaretkę kiwi i żelatynę, dokładnie wymieszać, ostudzić.

    Galaretki cytrynowe przygotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić.

    Warstwy układać kolejno jak w pkt.1 zalać galaretką, wstawić na noc do lodówki.

Porady

Ja robię to ciasto z egzotycznymi owocami, ale myślę, że latem można spróbować z sezonowymi: truskawki, poziomki, maliny, jagody...zmieniając przy tym galaretki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować