Egzotyczna piers ( kurczaka).

0 (0 ocen)

  • 30 min

Soczysta piers kurczaka z mocnym akcentem imbiru i warzywami.

  • 30 min

Składniki:

  • Na 2 porcje:
    - pol piersi kurczaka
    - 2 male kolorowe papryki
    - pol zielonego ogorka
    - 6 pieczarek lub grzybow mun
    - maly kawalek swiezego korzenia imbiru
    - 1 zabek czosnku
    - 3 lyzki ciemnego sosu sojowego
    - 1 lyzka oleju
    - ryz lub inny dodatek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Egzotyczna piers ( kurczaka). - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Piers z kurczaka myjemy i kroimy w kostke lub inny ksztalt (wedle uznania). Nastepnie marynujemy ja w sosie sojowym i uprzednio obranym i pokrojonym w male kawaleczki imbirze. Wstawiamy do lodowki na czas przygotowywania reszty skladnikow.
    2. Papryke kroimy w paski, ogorka (ze skora) kroimy w cienkie plastry.
    3. Na rozgrzanego woka lub gleboka patelnie wlewamy lyzke oleju i czekamy az sie mocno rozgrzeje. Nastepnie krotko smazymy kurczaka (tak by zachowal soczystosc). Mieso wyjmujemy do miseczki pozostawiajac w woku resztki sosu sojowego i imbiru.
    4. Na woka wrzucamy warzywa, chwile je smazymy, nastepnie dodajemy jeszcze odrobine sosu sojowego i podlewamy woda. Dusimy chwile pod przykryciem, tak by warzywa pozostaly chrupiace ale nie surowe.
    5. Na koniec dodajemy do warzyw pokrojony drobno czosnek a nastepnie uprzednio usmazonego kurczaka, jeszcze chwile podgrzewamy mieszajac i VOILA!
    6. Danie mozna podawac wedle uznania z ryzem lub makaronem ryzowym.

Porady

1. Imbir mozna pokroic lub zetrzec na tarce lecz w kawalkach smak jest moim zdaniem bardziej intensywny. 2. Kurczaka smazymy na tyle krotko by mieso bylo biale, lecz zanim pusci sok. Im wieksza temperatura smazenia tym lepiej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować