Eggnog z korzenną nutą

0 (0 ocen)

  • 25 godz.
  • Dla 8 osób

Świąteczny napój popularny w USA oraz Wielkiej Brytanii. Napój ten robiony jest na bazie żółtek i mleka. Poniżej prezentuję moją korzenną wersję tego zimowego napoju. Smakiem trochę przypomina popularny u nas Ajerkoniak.

  • 25 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • proporcje na 8 porcji:

    700ml mleka
    200-250 ml słodkiej śmietanki co najmniej 36%
    3 laski cynamonu
    laska wanilii rozcięta wzdłuż na pół
    ziarenko kardamonu
    łyżeczka startej gałki muszkatołowej lub kwiatu muszkatu
    5 żółtek
    2/3 szklanki cukru pudru około 130g
    175ml ciemnego Rumu Bacardi lub bourbonu

Eggnog z korzenną nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku mieszamy mleko i śmietankę. Dodajemy cynamon, wanilię, kardamon, gałkę muszkatołową. Podgrzewamy na średnim ogniu, aż do momentu zagotowania. Rondelek zestawiamy z ognia.Wyławiamy przyprawy.

    W drugiej misce nad kąpielą wodną ucieramy mikserem żółtka z cukrem pudrem na puszystą masę. Do ubitej masy cienkim strumieniem wlewamy alkohol, cały czas ubijamy.Masę studzimy

    Masę jajeczną powoli wlewamy do przestudzonego mleka i ubijamy na wolnych obrotach do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.

    Odstawiamy na noc do lodówki. Eggnog pijemy schłodzony.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy