Eggnog kokosowy z amaretto

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Kokosowa odmiana klasyki. ;)

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 4 żółtka

    1 litr mleka

    400 ml śmietanki 30%

    150 g cukru

    150 g wiórek kokosowych

    100 ml likieru amaretto

    250 ml rumu

    1 laska wanilii

    pół gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Napoje Alkohole Jajko

Eggnog kokosowy z amaretto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • "Eggnog kokosowy z amaretto" 1. Do szklanej miski wlewamy żółtka, koniecznie w temperaturze pokojowej, dodajemy cukier i miksujemy na jasny i puszysty kogel - mogel.

    W garnku, na niewielkim ogniu podgrzewamy mleko wraz z rozciętą laską wanilii i wyskrobanymi ziarenkami oraz lekko podprażonymi na suchej patelni (aż zaczną uwalniać zapach) wiórkami kokosowymi.

    Kiedy mleko osiągnie temperaturę około 70 - 75 stopni zdejmujemy je z ognia i bardzo powoli, po łyżeczce dodajemy do masy jajecznej, nieustannie miksując.

    Po połączeniu wszystkich składników przelewamy całość do garnka i gotujemy aż lekko zgęstnieje. Wyciągamy laskę wanilii.
  • 2.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Jajka Rum

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować