Co prawda nie jest to drink dla miłośników surowych jajek, jednak mogę zapewnićże jajek wcale w nim nie czuć. Czuć go za to kokosem, pomimo iż ani mleko ani dodatki kokosowenie były...
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- śmietanka 12%: 170 mililitrów
- tarta czekolada: 1 łyżeczka
- biały rum: 60 mililitrów
- brązowy cukier: 3 łyżeczki
- jaja: 2 sztuki
- sól: 1 szczypta
- czekolada i melisa do dekoracji: 1 sztuka
Egg nog po mojemu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka rozbijamy oddzielając od siebie białko i żółtko, białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukier i nadal ubijamy, odstawiamy. W blenderze miksujemy śmietankę, startą czekoladę, rum i śmietankę na jednolitą konsystencję z delikatną pianką. Do ubitej wcześniej piany dodajemy zawartość blendera nadal delikatnie całość ubijając, tak aby nie straciło puszystości. Nalewamy do szklanek i dekorujemy.
Komentarze