Dzwonko z łososia w orzechowej panierce, z chipsem z buraka i kremem z pomidorów

0 (0 ocen)

  • 45 min

Sobota była aż nadto stresująca, na szczęście już się skończyła :) Dawno nie jadłem ryby, więc postanowiłem zrobić dzisiaj dzwonka z łososia w orzechowej panierce, z chipsem z buraka i kremem z pomidorów. Co myślicie o takim połączeniu? :)

  • 45 min

Składniki:

  • Łosoś:
    2 dzwonka z łososia
    sól, pieprz do smaku
    1 cytryna
    1 jajko
    mąka orzechowa do obtaczania
    masło klarowane do smażenia
    Czips z buraka:
    1 burak
    2 łyżki oliwy
    łyżeczka cukru
    Krem z pomidorów:
    3 pomidory
    garść świeżej bazylii
    1 łyżka oregano
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krem Chipsy

Dzwonko z łososia w orzechowej panierce, z chipsem z buraka i kremem z pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zanim zaczniemy cokolwiek robić, dzwonka pół godziny przed smażeniem nacieramy solą i pieprzem. W tym czasie obieramy buraka, kroimy go w cienkie plastry i mieszamy z przyprawami. Pieczemy go w piekarniku w 180°C przez około 20 minut - dzięki temu cukier skarmelizuje się i doda burakom słodkawego posmaku. :)

    W tym samym czasie przygotowujemy krem. Pomidory sparzamy, blendujemy na gładką masę i przyprawiamy do smaku. Przekładamy do rondelka i podgrzewamy na wolnym ogniu.

    Teraz możemy przystąpić do smażenia dzwonek. W miseczce rozbijamy jajko, do drugiej wsypujemy mąkę orzechową. Dzwonka obtaczamy najpierw w jajku, a potem w mące. Smażymy na rozgrzanej patelni i wykładamy na talerz. Skrapiamy sokiem z cytryny. W tym samym czasie sprawdzamy czy czipsy z buraków są gotowe. Jeżeli są odpowiednio chrupkie wykładamy na talerz. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować