Ciasto Dziury

  • wyświetlono: 1539 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 1

fajne wyjątkowe ciasto, ekstra smaki, polecam gorąco !!!

bpuzio

Składniki

ciasto na blaszkę 35x40
biszkopt jasny:
4 jaja
3/4 szkl cukru
3/4 szkl mąki tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 budyń śmietankowy

biszkopt ciemny:
4 jaja
3/4 szkl cukru
3/4 szkl mąki tortowej
2 czubate łyżki kakao- zalane odrobinę wrzącej wody tak żeby powstała papka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 budyń czekoladowy


krem ajerkonikowy :
25 dkg masła
1 szkl cukru pudru
1 cukier waniliowy
6 żółtek
100 ml wódki lub 50 ml spirytusu
1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 1/2 szkl wody


krem czekoladowy:
25 dkg masła
2 żółtka,
3/4 - 1 szkl cukru pudru (wg uznania)
2-3 łyżki kakao - zaparzyć gorącą wodą tak żeby powstała papka

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Dziury

  • 1. upiec dwa biszkopty- jasny i ciemny.

    krem czekoladowy:
    żółtka utrzeć z cukrem pudrem ( cukru dodajemy wg uznania). Masło utrzeć i po trochu dodawać utarte żółtka z cukrem a na końcu dodaj kakao. można dodać trochę wódki.


    krem ajerkoniakowy :
    masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. następnie dodawać po 1 żółtku nadal ucierając. kolejno małymi porcjami wlewać wódkę i ucierać. pod koniec ucierania dodać rozpuszczoną letnią żelatyną.

    do nasączania robimy poncz z herbaty z cytryną i odrobiną wódki. ( wódki nie musi być)

    biały biszkopt odwracamy do góry nogami, lekko nasączmy ponczem i smarujemy kremem czekoladowym.
    ciemny biszkopt- wycinamy kieliszkiem dziury, wcześniej mniej więcej wyznaczamy późniejsze kawałki ciasta. taki wykrojony biszkopt kładziemy na krem czekoladowy i dociskamy. delikatnie nasączamy ponczem a w wycięte dziury nakładamy po jednej wiśni z nalewki i krem ajerkoniakowy.
    wycięte kawałki ciemnego biszkoptu tniemy na cieńsze krążki i dekorujemy nimi ciasto wkładając w każdą dziurę wypełnioną kremem ajerkoniakowym.

    SMACZNEGO !!!

Porady

krem ajerkoniakowy szybko tężeje więc dobrze mieć wszystko wcześniej przygotowane.

jaja dobrze mieć z pewnego źródła.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciebiszkoptyAJERKONIAKkrem czekoladowywyjątkoweponczkrem ajerkoniakowyCiasto na specjalne okazjeprzepis_miesiąca1000wyjątkowe smaki

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto

Dodane przez: bieniaszka

Ciasto "Grześki"

Kremowe, rozpływające się w ustach...

Ciasto kokosowe Bounty

Dodane przez: Cukiereczek

Ciasto Bounty

Jeżeli uwielbiacie znane batony...

Ciasto"Cygan"

Dodane przez: maariola1988

Ciasto "Cygan"

Ciasto wykonałam na swoje urodziny....

poduszkowiec

Dodane przez: izaa_a

ciasto poduszkowiec

poduszkowiec to wilgotne ciasto...

image-09lk28p

Dodane przez: aliss06

Ciasto Popapraniec

Skąd nazwa ciasta? Zapewne od sposobu...

Cielaczek

Dodane przez: Kociołek Iwony

Ciasto Cielaczek

Szybki sposób na pyszne ciasto.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE