• Średni

Jest to potrawa regionalna z okolic Rakowa. Jedyna w swoim rodzaju – palce lizać! Przepis przesłała Izabela Sadowska

  • Średni

Składniki:

  • - surowe mięso (od szynki): 1 kilogram
    - wędzony boczek (surowy): 30 dekagramów
    - jajka: 6 sztuk
    - sól (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - pieprz (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - ziele angielskie: 3 sztuki
    - liść laurowy: 2 sztuki
    - smalec: 2 łyżki
    - bułka tarta: 0.25 szklanki

    - mąka: 0.5 kilograma
    - jajka: 3 sztuki
    - sól: 0.25 łyżeczki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne Przystawki

Dzionio - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki macy mieszamy,
    wlewamy tyle wody, aby po zagnieceniu
    ciasto miało konsystencję
    ciasta makaronowego.
    Cienko rozwałkowujemy na placki
    wielkości patelni, nakłuwamy
    widelcem. Pieczemy na jasnozłoty
    kolor. Odstawiamy do
    wystygnięcia. Kruszymy w dłoni
    lub wałkiem na małe kawałki.
    Lekko zwilżamy wodą.
  • 2. Mięso i boczek kroimy w ok.
    1-cm kostkę, wkładamy do macy,
    wbijamy jajka i wsypujemy
    wszystkie przyprawy. Wyrabiamy
    ręką, by składniki dobrze się
    połączyły – masa musi być
    zwarta i wilgotna.
  • 3. Brytfannę smarujemy smalcem
    i oprószamy bułką tartą.
    Wkładamy masę i lekko ugniatamy.
    Na wierzch kładziemy
    kilka wiórków smalcu. Brytfannę
    przykrywamy, wstawiamy
    do rozgrzanego do temperatury
    200 °C piekarnika i pieczemy
    ok. 2 godzin na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować