Dzionio

4.49 (159 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Danie to robię 2 razy w roku: na śniadanie wielkanocne i bożonarodzeniowe.Kroję wtedy plastry grubości 2 cm i obsmażam na tłuszczu, by się dobrze zagrzały. Podaję z chrzanem.

Składniki:

  • ● ok. 1 kg surowego mięsa od szynki
    ● ok. 30 dag surowego wędzonego boczku
    ● 6 jajek
    ● sól
    ● pieprz
    ● 3 ziarna ziela angielskiego
    ● 2 liście laurowe
    ● 2 łyżki smalcu
    ● bułka tarta
    Maca: 1/2 kg mąki
    ● 3-4 jajka
    ● 1/4 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4.49 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Dzionio - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki macy mieszamy,
    wlewamy tyle wody, aby po zagnieceniu
    ciasto miało konsystencję
    ciasta makaronowego.
    Cienko rozwałkowujemy na placki
    wielkości patelni, nakłuwamy
    widelcem. Pieczemy na jasnozłoty kolor. Odstawiamy do
    wystygnięcia. Kruszymy w dłoni
    lub wałkiem na małe kawałki.
    Lekko zwilżamy wodą.
  • 2. Mięso i boczek kroimy w ok.
    1-cm kostkę, wkładamy do macy,
    wbijamy jajka i wsypujemy
    wszystkie przyprawy. Wyrabiamy
    ręką, by składniki dobrze się
    połączyły – masa musi być
    zwarta i wilgotna.
  • 3. Brytfannę smarujemy smalcem
    i oprószamy bułką tartą.
    Wkładamy masę i lekko ugniatamy.
    Na wierzch kładziemy
    kilka wiórków smalcu. Brytfannę
    przykrywamy, wstawiamy
    do rozgrzanego do temperatury
    200 °C piekarnika i pieczemy
    ok. 2 godzin na złoty kolor.

Porady

● Masa z mięsa i macy musi być wilgotna, ale nie może stać w wodzie, bo podczas pieczenia mogłaby się rozpaść. ● Mace można upiec wcześniej (nawet 2 tygodnie przed przygotowaniem potrawy).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować