Pyszny soczysty i aromatyczny kawałek dzikiego łososia duszony na plasterkach limonki i cytryny.
30 min
Składniki:
2 kawałki łososia każdy ok. 15 dag
3 plasterki cytryny
3 plasterki limonki
kawałek świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
kilka gałązek pietruszki lub kolendry
trochę świeżego chili
sól
pieprz
Dziki łosoś w ziołowej pierzynce parowany na patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łososia myjemy, nacieramy solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem, imbirem i chili. Pietruszkę siekamy i obtaczamy rybę. Odstawiamy na ok. 15-20 minut.
Plasterki limonki i cytryny układamy na patelni. Na plasterki układamy kawałki ryby, podlewamy trochę wodą lub białym winem i parujemy pod przykryciem kilka minut, ok. 5-10 minut.
Porady
Zamiast łososia można użyć praktycznie każdej innej ryby.
Tak przygotowaną rybę najlepiej podawać z ulubionymi warzywami.
Komentarze