Dziki łosoś w ziołowej pierzynce parowany na patelni

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszny soczysty i aromatyczny kawałek dzikiego łososia duszony na plasterkach limonki i cytryny.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 kawałki łososia każdy ok. 15 dag
    3 plasterki cytryny
    3 plasterki limonki
    kawałek świeżego imbiru
    2 ząbki czosnku
    kilka gałązek pietruszki lub kolendry
    trochę świeżego chili
    sól
    pieprz

Dziki łosoś w ziołowej pierzynce parowany na patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ryba na patelni 1. Łososia myjemy, nacieramy solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem, imbirem i chili. Pietruszkę siekamy i obtaczamy rybę. Odstawiamy na ok. 15-20 minut.
    Plasterki limonki i cytryny układamy na patelni. Na plasterki układamy kawałki ryby, podlewamy trochę wodą lub białym winem i parujemy pod przykryciem kilka minut, ok. 5-10 minut.

Porady

Zamiast łososia można użyć praktycznie każdej innej ryby. Tak przygotowaną rybę najlepiej podawać z ulubionymi warzywami.

Komentarze

Podobne przepisy