Dziecinna Stefanka

5 (149 ocen)

  • 30 min

Jest to expresowe i łatwe ciasto z kaszą manną. Polecam bo szczególnie smakuje dzieciom.

  • 30 min

Składniki:

  • Około 40 szt. herbatników- 2 większe opakowania,
    1 litr mleka,
    1 szklanka cukru kryształu,
    1 szklanka kaszy manny błyskawicznej,
    1 kostka masła,
    3 płaskie łyżki kakao,
    sok z połówki cytryny ( opcjonalnie).

    Polewa czekoladowa:
    100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej,
    30 g masła.
Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery Herbaty

Dziecinna stefanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0vr39nq 1. Formę, u mnie 25/36 cm ale może być też mniejsza wyłożyć folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Na dno ułożyć pierwszą warstwę herbatników.
  • image-13cn8mx 2. Do garnka wlać: mleko, cukier, kaszę, masło i kakao-ugotować gęstą masę, ciągle mieszając. Odstawić i wlać sok z cytryny- wymieszać. Wylać gorący krem na ciastka i przykryć drugą warstwą herbatników.
  • image-23c873e 3. Zrobić polewę:
    Masło rozpuścić z czekoladą na najmniejszym palniku, cały czas mieszając. Pędzelkiem posmarować herbatniki.
  • image-1j1qehv 4. Udekorować i odstawić do lodówki na przynajmniej 1 godzinę a potem zjeść :) Smacznego :)

Porady

Można zrobić jasny krem, wtedy nie dodajemy kakao.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Kasza manna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować