Dziecięca ryżanka

5 (142 ocen)

Pyszna i pożywna zupka dla maluszków od 10 miesiąca życia. Idealna także dla rodziców po doprawieniu solą i pieprzem

Składniki:

  • 1 skrzydełko z kaczki
    1 skrzydełko z kurczaka
    2 marchewki
    1/2 pietruszki
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    3 łyżki płatków ryżowych
    1/2 łyżeczki bazylii
Wystaw ocenę:

5 (142 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Dziecięca ryżanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obierz i dobrze umyj, pokroj na mniejsze kawałki
  • 2. Do garnka wrzuć mięso, warzywa, oraz natkę pietruszki. Zalej wodą (ok 500-600 ml) Gotuj pod przykryciem, aż warzywa staną się miękkie. Pod koniec gotowania dodaj 1/2 łyżeczki bazylii
  • 3. Odlej 250 ml wywaru do miseczki. Marchewkę rozgnieć dobrze widelcem i ddaj do odlanego wywaru.
  • 4. Do garnka wlej 1 i 1/2 szkl wody,postaw na gazie, gdy zacznie wrzeć wrzuć płatki ryżowe i gotuj 5-6 min.
  • 5. Płatki dodaj do wywaru z marchewką
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować