Dżemik truskawkowy

  • wyświetlono: 811 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszny domowy dżemik truskawkowy, bez konserwantów i innych dziwnych składników pojawiających się w produkcji hurtowej

  • 120min

Składniki

Poniższe składniki są na porcję z 1kg truskawek:
- truskawki - 1kg
- cytryna - 1sz
- cukier ok 150g (wg uznania - można dać mniej lub więcej w zależności od słodkości truskawek)
- czerwony ocet winny - kilka łyżek do smaku
- słoiki z przykrywkami - do zapasteryzowania
- kolorowe serwetki - do uroczych kapeluszów na słoiki
- gumki recepturki - do przytrzymania kapeluszów

Sposób przygotowania przepisu:

Dżemik truskawkowy

  • 1. Najbardziej czasochłonna i najmniej ciekawa czynność - trzeba umyć wszystkie truskawki i wyszypułkować
  • 2. Wrzucamy wszystkie owoce do szybkowara, dodajemy cukier i czekamy aż owoce puszczą sok
  • 3. Po puszczeniu soków wracamy do tradycyjnego gotowania: w odkrytym garnku zwiększamy płomień. Mieszamy od czasu do czasu, do momentu aż wyparuje pożądana ilość soków. W zależności od tego jak gęsty dżem chcemy otrzymać, należy odparować więcej lub mniej soków. W trakcie gotowania należy dodać sok z cytryny razem z pestkami w bawełnianym woreczku (pektyna w pestkach pomoże zagęścić dżem, a dzięki woreczkowi bez problemu wyłowimy pestki po ugotowaniu dżemu) oraz cukier do smaku (jeśli nie mamy pewności jak bardzo słodkie są truskawki, lepiej na początku dać mniej cukru a dosładzać w trakcie gotowania. Cukru zawsze będzie można dosypać więcej, ale odjąć go jest już ciężko;-))
  • 4. Po osiągnięciu pożądanej gęstości i słodkości dodajemy 2-3 łyżki octu winnego by podkreślić kwaskowość dżemu.
  • 5. Cały czas gotując dżem, pieczemy słoiki w piecu w temperaturze 150 st. przez 10 minut. W między czasie gotujemy przykrywki do tych słoików w garnku z wodą.
  • 6. Wlewamy gorący dżem do gorących słoików, zakręcamy i stawiamy do góry nogami do przestygnięcia
  • 7. Ostygnięte słoiki myjemy z ewentualnych resztek dżemu, naklejamy etykietki, jeśli takowe posiadamy, z serwetek wycinamy kółka i przyczepiamy je gumkami recepturkami do słoików. Tak przygotowany dżem może postać w ciemnym miejscu nawet rok, ale gwarantuję, że tyle nie wytrzyma;-) Smacznego!

Porady

Najważniejsze to pamiętać, że gęstość, słodkość i kwaśność to rzecz gustu. Powyższy przepis jest przygotowany tak jak ja lubię. Sugeruję dać mniej poszczególnych składników, a dodać więcej do smaku pod koniec gotowania

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

konkurs_szybkowar

Komentarze

Podobne przepisy

Domowy sok truskawkowy

Dodane przez: rzelkazag

Domowy sok truskawkowy

W tamtym roku zrobiłam tak mało...

Dżem truskawkowy

Dodane przez: alaaa

Dżem truskawkowy

Dżem truskawkowy najbardziej lubimy...

dżem truskawkowy

Dodane przez: PolskaGotuje

Dżem truskawkowy

Pyszny zapas na zimę.

Domowy dżem truskawkowy

Dodane przez: Futka

Dżem truskawkowy

Przepis na prawdziwy, smaczny i...

Konfitura truskawkowa

Dodane przez: PolskaGotuje

Konfitura truskawkowa

Konfitura truskawkowa jest dobrym...

image-1dep00c

Dodane przez: aneczka1990

Dżem truskawkowy

Domowe przetwory samodzielnie przygotowane...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE