Dżemik truskawkowy

4.5 (143 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny domowy dżemik truskawkowy, bez konserwantów i innych dziwnych składników pojawiających się w produkcji hurtowej

  • 2 godz.

Składniki:

  • Poniższe składniki są na porcję z 1kg truskawek:
    - truskawki - 1kg
    - cytryna - 1sz
    - cukier ok 150g (wg uznania - można dać mniej lub więcej w zależności od słodkości truskawek)
    - czerwony ocet winny - kilka łyżek do smaku
    - słoiki z przykrywkami - do zapasteryzowania
    - kolorowe serwetki - do uroczych kapeluszów na słoiki
    - gumki recepturki - do przytrzymania kapeluszów
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Dżemik truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najbardziej czasochłonna i najmniej ciekawa czynność - trzeba umyć wszystkie truskawki i wyszypułkować
  • 2. Wrzucamy wszystkie owoce do szybkowara, dodajemy cukier i czekamy aż owoce puszczą sok
  • 3. Po puszczeniu soków wracamy do tradycyjnego gotowania: w odkrytym garnku zwiększamy płomień. Mieszamy od czasu do czasu, do momentu aż wyparuje pożądana ilość soków. W zależności od tego jak gęsty dżem chcemy otrzymać, należy odparować więcej lub mniej soków. W trakcie gotowania należy dodać sok z cytryny razem z pestkami w bawełnianym woreczku (pektyna w pestkach pomoże zagęścić dżem, a dzięki woreczkowi bez problemu wyłowimy pestki po ugotowaniu dżemu) oraz cukier do smaku (jeśli nie mamy pewności jak bardzo słodkie są truskawki, lepiej na początku dać mniej cukru a dosładzać w trakcie gotowania. Cukru zawsze będzie można dosypać więcej, ale odjąć go jest już ciężko;-))
  • 4. Po osiągnięciu pożądanej gęstości i słodkości dodajemy 2-3 łyżki octu winnego by podkreślić kwaskowość dżemu.
  • 5. Cały czas gotując dżem, pieczemy słoiki w piecu w temperaturze 150 st. przez 10 minut. W między czasie gotujemy przykrywki do tych słoików w garnku z wodą.
  • 6. Wlewamy gorący dżem do gorących słoików, zakręcamy i stawiamy do góry nogami do przestygnięcia
  • 7. Ostygnięte słoiki myjemy z ewentualnych resztek dżemu, naklejamy etykietki, jeśli takowe posiadamy, z serwetek wycinamy kółka i przyczepiamy je gumkami recepturkami do słoików. Tak przygotowany dżem może postać w ciemnym miejscu nawet rok, ale gwarantuję, że tyle nie wytrzyma;-) Smacznego!

Porady

Najważniejsze to pamiętać, że gęstość, słodkość i kwaśność to rzecz gustu. Powyższy przepis jest przygotowany tak jak ja lubię. Sugeruję dać mniej poszczególnych składników, a dodać więcej do smaku pod koniec gotowania

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować