Dżem ze złotej renety, dyni i cytrusów. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki, wrzucić do garnka.
Dynię obrać z łupiny, pokroić w kostkę, dodać do jabłek.
Pomarańczę i cytrynę umyć, sparzyć wrzątkiem. Dwie pomarańcze obrać ze skórki. Skórkę pokroić w zapałkę, obgotować w szklance wody, czynność powtórzyć. Przygotowaną tak skórkę i wyciśnięty sok z cytrusów dodać do jabłek i dyni.
Gotować około 20 min bardzo często mieszając. Odstawić do przestudzenia, a następnie zmiksować.
Dodać cukier i smażyć - pierwszego dnia 1,5 godziny, a drugiego 40 min.
Gorący dżem przełożyć do słoików i pasteryzować 15 min.
Komentarze