Dżem ze Złotej Renety, dyni i cytrusów.

4.5 (186 ocen)

Pyszny!

Składniki:

  • 4 kg jabłek
    1 kg dyni
    5 pomarańczy
    1 cytryna
    1 kg cukru
    2 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Dżem ze złotej renety, dyni i cytrusów. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki, wrzucić do garnka.
    Dynię obrać z łupiny, pokroić w kostkę, dodać do jabłek.
    Pomarańczę i cytrynę umyć, sparzyć wrzątkiem. Dwie pomarańcze obrać ze skórki. Skórkę pokroić w zapałkę, obgotować w szklance wody, czynność powtórzyć. Przygotowaną tak skórkę i wyciśnięty sok z cytrusów dodać do jabłek i dyni.
    Gotować około 20 min bardzo często mieszając. Odstawić do przestudzenia, a następnie zmiksować.
    Dodać cukier i smażyć - pierwszego dnia 1,5 godziny, a drugiego 40 min.
    Gorący dżem przełożyć do słoików i pasteryzować 15 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Jabłka Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować