Dżem z winogron

4.46 (180 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Z dodatkiem jabłek lub gruszek

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg winogron
    1/2 kg cukru
    2-3 jabłka lub gruszki
    1/2 l wody
Wystaw ocenę:

4.46 (180 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Dżem z winogron - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Winogrona razem z pozostałymi owocami zagotowujemy w wodzie i przecieramy przez sito. Następnie dodajemy cukier ,całość zagotowujemy (do momentu uzyskania ulubionej konsystencji). Gorący dżem przekładamy do słoików ,zakręcamy i układamy do góry dnem. Odstawiamy do zupełnego ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować