Dżem z węgierek

4.5 (153 ocen)

  • 30 min

Idealny na zimę, kiedy tęskni się za zapachem świeżych owoców.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg śliwek węgierek
    6 łyżek cukru
    3 łyżki żelatyny
    szklanka wody
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Dżem z węgierek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Węgierki pozbawić pestek i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Zasypać cukrem i smażyć aż zaczną się rozpadać. W szklance wrzątku rozpuścić żelatynę. Śliwki zblendować na gładko i połączyć z żelatyną. Wymieszać. Gorącą masę przelać do słoików i po zakręceniu postawić do góry dnem aż ostygną. Po kilku godzinach postawić i przechowywać w ciemnym miejscu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Powidła śliwkowe Śliwki Śliwki węgierki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować