Dżem z węgierek

  • wyświetlono: 1324 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Idealny na zimę, kiedy tęskni się za zapachem świeżych owoców.

IMG_20190629_184838
  • 30min

Składniki

1 kg śliwek węgierek
6 łyżek cukru
3 łyżki żelatyny
szklanka wody

Sposób przygotowania przepisu:

Dżem z węgierek

  • 1. Węgierki pozbawić pestek i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Zasypać cukrem i smażyć aż zaczną się rozpadać. W szklance wrzątku rozpuścić żelatynę. Śliwki zblendować na gładko i połączyć z żelatyną. Wymieszać. Gorącą masę przelać do słoików i po zakręceniu postawić do góry dnem aż ostygną. Po kilku godzinach postawić i przechowywać w ciemnym miejscu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciedania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babciŚliwkipowidła śliwkowedżemwęgierkiDomowe Przetwory

Komentarze

Podobne przepisy

dzem z arbuza

Dodane przez: lucyna19

Dżem z arbuza

Moj pierwszy w tym roku dżem.:)Dżem...

gotowe

Dodane przez: ziutula

papierówki z węgierką na zimę

taką marmoladę lubimy do grzanek,...

Dżem z głogu

Dodane przez: emalitowska

Dżem z głogu

Dżem z głogu jest nie tylko bardzo...

.

Dodane przez: Anitka0804

Dżem z aronii

Dżem z aronii ma nieco cierpkawy...

Dżem z winogrona

Dodane przez: Gregorhspeed

Dżem z winogron

Z dodatkiem jabłek lub gruszek

Dżem z dyni pomarańczowy

Dodane przez: joanna30

Dżem z dyni pomarańczowy

Pyszny, nietypowy smak dżemu poprawi...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE