Dżem z rabarbaru

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

W tym roku pierwszy raz robiłam dżem z rabarbaru.Wyszedł bardzo pyszny i lekko kwaskowaty.Będzie do naleśników.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg rabarbaru
    pół kilo cukru
    sok z cytryny do smaku

Dżem z rabarbaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar oczyszczamy,płuczemy i osuszamy.Następnie kroimy na małe kawałki i przekładamy do garnka.Podlewamy niewielką ilością gorącej wody i gotujemy do miękkości.
  • 2. Następnie wsypujemy cukier i dżem smażymy do zgęstnienia często mieszając.
  • 3. W trakcie smażenia do dżemu dodajemy według uznania sok z cytryny.
  • 4. Gorący dżem przekładamy do czystych i suchych słoiczków.Dobrze zakręcamy i odstawiamy do góry dnem lub przykrywamy grubym ręcznikiem,aż dżem przestygnie.

Porady

Z przepisu wyszło mi 3 słoiczki po 250 ml każdy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy