Dżem z rabarbaru

  • wyświetlono: 621 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

W tym roku pierwszy raz robiłam dżem z rabarbaru.Wyszedł bardzo pyszny i lekko kwaskowaty.Będzie do naleśników.

bgg (Kopiowanie)
  • 120min

Składniki

1 kg rabarbaru
pół kilo cukru
sok z cytryny do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Dżem z rabarbaru

  • 1. Rabarbar oczyszczamy,płuczemy i osuszamy.Następnie kroimy na małe kawałki i przekładamy do garnka.Podlewamy niewielką ilością gorącej wody i gotujemy do miękkości.
  • 2. Następnie wsypujemy cukier i dżem smażymy do zgęstnienia często mieszając.
  • 3. W trakcie smażenia do dżemu dodajemy według uznania sok z cytryny.
  • 4. Gorący dżem przekładamy do czystych i suchych słoiczków.Dobrze zakręcamy i odstawiamy do góry dnem lub przykrywamy grubym ręcznikiem,aż dżem przestygnie.

Porady

Z przepisu wyszło mi 3 słoiczki po 250 ml każdy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciezdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiRabarbarPrzetworyDomowe Przetworydżem z rabarbaru

Komentarze

Podobne przepisy

Dżem z głogu

Dodane przez: emalitowska

Dżem z głogu

Dżem z głogu jest nie tylko bardzo...

Dżem z czarnej porzeczki

Dodane przez: Świeca Urszula

Dżem z czarnej porzeczki

Dżem z czarnej porzeczki bez smażenia

Dżem z czarnej porzeczki

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Dżem z czarnej porzeczki

Polecam dżem z czarnej porzeczki...

Dżem z gruszek

Dodane przez: SLONCE

Dżem z gruszek

Pyszny dżem z gruszek - idealny...

Dżem z cukinii

Dodane przez: ewiczka2304

Dżem z cukinii

Pyszny dżem z zaskakującego składnika...

Dżem Z Papierówek

Dodane przez: gotowanietoproste

Dżem Z Papierówek

Przygotowanie takiego dżemu to...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE