Dżem z pigwy z nutą pomarańczy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Dżem z pigwy to obowiązkowa pozycja w mojej kuchni w okresie jesienno – zimowym. Pigwa zawiera bowiem dużo witaminy C oraz wiele innych witamin, a także pierwiastki mineralne, które skutecznie wzmacniają odporność organizmu i wspomagają układ odpornościowy w walce z grypą i przeziębieniem.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg obranych owoców z pigwy
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki cukru żelującego 1:1
    1 szklanka wyciśniętego soku z pomarańczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy Kanapki

Dżem z pigwy z nutą pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce pigwy umyć, obrać i oczyścić z pestek. Pokroić na ósemki a następnie na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka, zasypać cukrem i zalać sokiem
    z pomarańczy. Gotować na bardzo małym ogniu tak długo aż owoce staną się miękkie i nabiorą odpowiedniej konsystencji dżemu.
  • 2. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i odwrócić
    do góry dnem. Dodatkowo można pasteryzować kilka minut .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować