Dżem z papryczek chili

  • wyświetlono: 10765 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Pomysł podsunął mi kolega z pracy... i przepis przyjął się już na dobre. Ja taki dżem dodaję do marynat do mięs, sosu pomidorowego lub odrobinę na kanapkę. Zastosowań jest wiele.

ImpresjaSmaku
  • 80min

Składniki

2 kg papryczek chili (piri piri)
1 kg słodkiej czerwonej papryki
3 opakowania cukru żelującego (2:1 - 500g na 1 kg owoców)
1 l wody
Dodatkowo:
słoiczki ok. 20-25 o pojemności 190g

Sposób przygotowania przepisu:

Dżem z papryczek chili

  • 1. Ze słodkiej papryki wydrążamy gniazda nasienne, zaś z papryczek chili odcinamy tylko zieloną łodyżkę (pozostawiamy nasionka). Jeżeli zamiast papryczki piri piri użyjemy ostrzejszej odmiany np. habanero lub jalapenio lepiej usunąć wtedy nasiona bo dżemik będzie piekielnie ostry.
  • dżem z chili2. Papryki kroimy na kawałki ok. 2 cm i wrzucamy do garnka po czym zalewamy wodą.
  • dżem z chili3. Papryki gotujemy do miękkości, aż zaczną się rozpadać (ok. 1h). Następnie całość miksujemy.
  • dżem z chili4. Do zmiksowanej masy dodajemy cukru żelującego i gotujemy jeszcze 2-5 min. Dżem przekładamy do umytych słoiczków i odwracamy słoiki do góry dnem. Tak przygotowany dżem oczywiście nie pasteryzujemy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

paprykasosdżemchiliPrzetwory

Komentarze

Podobne przepisy

Dżem z czarnej porzeczki

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Dżem z czarnej porzeczki

Polecam dżem z czarnej porzeczki...

Sos śliwkowy z chili

Dodane przez: igraszki losu

Sos śliwkowy z chili

Powiem wprost - połączenie śliwki...

Dżem z gruszek

Dodane przez: SLONCE

Dżem z gruszek

Pyszny dżem z gruszek - idealny...

.

Dodane przez: Anitka0804

Dżem z aronii

Dżem z aronii ma nieco cierpkawy...

Dżem z dyni.

Dodane przez: BABECZKA 35

Dżem z dyni.

Pierwszy raz robiłam ten dżem,smak...

Dżem z kaliny

Dodane przez: Skotka

Dżem z kaliny

Babcia robiła sok z owoców kaliny...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE