Dżem z jabłek i nektarynek

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

smaczny

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • razem 2,5 kg owoców pokrojonych i pozbawionych pestek/ nektarynek było 8 sztuk
    2 żelfiksy 3:1
    0,70 dag cukru

Dżem z jabłek i nektarynek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dżem z jabłek i nektarynek 1. Owoce wrzucić do rondla, podlać 1/4 szklanki wody i podgrzewając doprowadzić do wrzenia.
    Zmniejszyć ogień i podgrzewać aż zaczną się rozpadać.
    Wsypać 2 żelfiksy 3:1.
    Mieszając zagotować.
    Wsypać cukier 0,70 dag, mieszając zagotować.
    Od tego momentu podgrzewać stale mieszając, aż masa zgęstnieje i płatami zacznie spadać z łyżki.
    Przełożyć do słoików nie trzeba pasteryzować ale ja jednak zrobiłam to przez 5 minut

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy