Dżem z dyni z sokiem pomarańczowym

4.49 (182 ocen)

  • 2 godz.

Przetwory robię pierwszy raz w życiu, przepis znalazłam w starym zeszycie z przepisami i trochę go zmodyfikowałam.

  • 2 godz.

Składniki:

  • - dynia około 5 kg (użyłam różnych odmian)
    - cukier biały 0,6 kg (można użyć również trzcinowego)
    - 3 pomarańcze
    - 2 cytryny
    - 1 szklanka wody
Wystaw ocenę:

4.49 (182 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy

Dżem z dyni z sokiem pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odcinamy wierzch dyni i wydrążamy ją (pestki wyrzucamy lub możemy je później uprażyć i używać do innych potraw).
  • 2. Miąższ z dyni kroimy na małe kawałki (lub ścieramy na tarce o grubych oczkach), przekładamy do garnka, wlewamy wodę (nie za dużo, zależy od tego ile wyjdzie nam miąższu).
  • 3. Dynię dusimy na małym ogniu przez około 20 minut. Wyciskamy sok z cytryn i pomarańcz i dodajemy do dyni. Skórkę pomarańczową ścieramy na dużych oczkach, również dodajemy do garnka.
  • 4. Dodajemy cukier (najlepiej dodawać go porcjami i próbować w trakcie, żeby nie był za słodki). Gotujemy do zgęstnienia około 30 minut. Jeśli dynię kroiliśmy w kawałki teraz możemy ją zblendować, jeśli tarliśmy na tarce prawdopodobnie nie trzeba będzie blendować.
  • 5. Gorący dżem przekładamy do uprzednio umytych i wyparzonych słoików, wycieramy dokładnie brzeg słoika, mocno zakręcamy, po czym odkładamy do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia.

Porady

Słoiki na dżem najlepiej wyparzać w piekarniku - około 10-15 minut w 100 stopniach - po wyjęciu będą suche. Dżem idealnie pasuje do tostów lub naleśników.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować