Dżem z dyni z cynamonowo- cytrusową nutą

0 (0 ocen)

  • 40 min

Dżem z dyni z cynamonowo- cytrusową nutą

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na 3 słoiczki

    dynia prowansalska 1/2 średniej wielkości
    woda 1 szklanka
    cukier kryształ 1/2- 2/3 szklanki
    cynamon 1 łyżeczka
    kora cynamonu
    sok z 1/2 cytryny

Dżem z dyni z cynamonowo- cytrusową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Dynię szorujemy, osuszamy. Następnie przepoławiamy i usuwamy pestki. Następnie kroimy w mniejsze kawałki i obieramy ze skóry. Całość przekładamy do garnka z grubym dnem. Dynię zalewamy wodą, dodajemy korę cynamonu, połowę cukru i dusimy pod przekryciem. Kiedy zmięknie rozgniatamy ją tłuczkiem do ziemniaków, gotujemy bez przykrywki, aby odparować nadmiar płynu. Dodajemy pozostałą ilość cukru, sok z cytryny i cynamon gotujemy mieszając dość często. Dynię można dodatkowo zmiksować jeśli chcemy uzyskać gładszą konsystencję dżemu. Gotujący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, szczelnie zamknięte słoiki układamy na szmatce dnem do góry i tak pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy