Dżem z dyni i pomarańczy

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smaczny niesamowicie aromatyczny dżem świetny sposób na dynię .Idalny do naleśników deserów i ciast.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 i pół kilograma miąższu z dyni moja była bardzo twarda i krucha
    pół szklanki cukru
    1 szklanka soku wyciśniętego z pomarańczy
    1 galaretka o smaku pomarańczowym
    5 łyżek soku z cytryny
    2 solidne łyżki octu
    8 goździków
    2 łyżeczki otartej skórki pomrańczy
    pół szklanki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy

Dżem z dyni i pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obieramy usuwamy pestki i kroimy w drobną kostkę.
  • 2. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą ,przyprawiamy goździkami, cukrem i skórką z pomarańczy. Jeżeli dynia jest bardzo miękka to wlewamy połowę mniej wody,
  • 3. Dusimy dynię do miękkości pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.
    Następnie wlewamy sok z pomarańczy,sok z cytryny,ocet.Całość zagotowujemy i gotujemy ok 5 minut.Na sam koniec wyłaczamy ogień i wsypujemy galaretkę, dokładnie mieszamy aby galaretka się rozpuściła.
  • 4. Przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy od momentu zawrzenia wody ok 10/15 minut

Porady

Jeżeli dynia puściła dużo soku to możemy dodać łyżkę żelatyny

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Sprawdź też przepis na: dżem z pigwy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować