Smaczny niesamowicie aromatyczny dżem świetny sposób na dynię .Idalny do naleśników deserów i ciast.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 i pół kilograma miąższu z dyni moja była bardzo twarda i krucha
pół szklanki cukru
1 szklanka soku wyciśniętego z pomarańczy
1 galaretka o smaku pomarańczowym
5 łyżek soku z cytryny
2 solidne łyżki octu
8 goździków
2 łyżeczki otartej skórki pomrańczy
pół szklanki wody
Dżem z dyni i pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię obieramy usuwamy pestki i kroimy w drobną kostkę.
2.Przekładamy do garnka i zalewamy wodą ,przyprawiamy goździkami, cukrem i skórką z pomarańczy. Jeżeli dynia jest bardzo miękka to wlewamy połowę mniej wody,
3.Dusimy dynię do miękkości pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.
Następnie wlewamy sok z pomarańczy,sok z cytryny,ocet.Całość zagotowujemy i gotujemy ok 5 minut.Na sam koniec wyłaczamy ogień i wsypujemy galaretkę, dokładnie mieszamy aby galaretka się rozpuściła.
4.Przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy od momentu zawrzenia wody ok 10/15 minut
Porady
Jeżeli dynia puściła dużo soku to możemy dodać łyżkę żelatyny
Komentarze