Dżem z dyni i jabłek z galaretką pomarańczową

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Dzisiaj przedstawiam pyszny domowy dżem z dyni i jabłek z galaretką pomarańczową. Prosty dżem bez dodatku substancji żelujących. Ma posmak pomarańczowy z nutą cynamonu i goździków. Polecam, nadaje się do pieczywa, wafla, naleśników :-)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 2 kg dyni
    1,5 kg jabłek (najlepiej antonówek)
    400 g drobnego cukru
    2 łyżeczki kwasku cytrynowego
    1 galaretka pomarańczowa
    kilka goździków
    kawałek cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Dżem z dyni i jabłek z galaretką pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, umyć i pokroić w kostkę. Owoce włożyć do garnka, dodać goździki, kawałek cynamonu, wsypać kwasek cytrynowy, dodawać stopniowo cukier, dokładnie wymieszać i prażyć na małym ogniu około 3 godzin. Smażyć tak długo, aż dynia i jabłka rozgotują się i wyparuje woda. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować