Dżem z dyni i jabłek o cytrynowym smaku

4.48 (147 ocen)

Smaczny dyniowo-jabłkowy dżem o fajnym cytrynowym smaku i zapachu

Składniki:


  • 1,5 kg. dyni ( po obraniu i wyczyszczeniu )
    1,5 kg. jabłek ( po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych )
    2,5 szklanki cukru
    goździki około 20 sztuk
    1,5 łyżeczki cynamonu
    3 duże cytryny
    0,5 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.48 (147 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Dżem z dyni i jabłek o cytrynowym smaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obraną i wyczyszczoną dynię pokroić na małe kawałki , włożyć do garnka , wlać 0,5 szklanki wody , dodać goździki , dusić na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając . Obrane i rozdrobnione jabłka dodać do dyni , dusić do całkowitego rozgotowania . Cytryny dobrze wyszorować , sparzyć , zetrzeć skórkę i wycisnąć sok . Do rozgotowanej dyni dodać sok i skórkę z cytryn , cynamon i cukier , zagotować . Gorący dżem wkładać do słoików , zakręcić i pasteryzować około 30 minut . Jeśli dżem jest mało słodki można dosłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować