Smaczny dyniowo-jabłkowy dżem o fajnym cytrynowym smaku i zapachu
Składniki:
1,5 kg. dyni ( po obraniu i wyczyszczeniu )
1,5 kg. jabłek ( po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych )
2,5 szklanki cukru
goździki około 20 sztuk
1,5 łyżeczki cynamonu
3 duże cytryny
0,5 szklanki wody
Dżem z dyni i jabłek o cytrynowym smaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Obraną i wyczyszczoną dynię pokroić na małe kawałki , włożyć do garnka , wlać 0,5 szklanki wody , dodać goździki , dusić na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając . Obrane i rozdrobnione jabłka dodać do dyni , dusić do całkowitego rozgotowania . Cytryny dobrze wyszorować , sparzyć , zetrzeć skórkę i wycisnąć sok . Do rozgotowanej dyni dodać sok i skórkę z cytryn , cynamon i cukier , zagotować . Gorący dżem wkładać do słoików , zakręcić i pasteryzować około 30 minut . Jeśli dżem jest mało słodki można dosłodzić.
Komentarze