Dzem z dyni i jabłek

4.5 (175 ocen)

Sezon jabłkowo- dyniowy w pełni więc coś z tym teba zrobić

Składniki:

  • 1 kg dyni
    50dkg. jabłek
    50dkg cukru
    2 cytryny
    kilka goździków, mielony cynamon
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Dzem z dyni i jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umytą i obraną dynię oczyścić z pestek oraz luźnego miąższu i pokroić na kawałki.
    Cytrynę sparzyć, pokroić w plastry.
    Umyte jabłka pokroić, wymieszać z dynią, cytryną i pod przykryciem parować,
    a później zdjąć przykrycie i gotować na wolnym ogniu przez 30 min.
    Przetrzeć przez sitko, dodać cukier, przyprawy i dalej podgrzewać, aż nieco zgęstnieje.
    Gorący dżem przełożyć do słoików i szczelnie zamknąć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować