DŻEM Z DYNI

4.5 (182 ocen)

  • 3 godz.

Nikt, kto spróbuje dżemu nie odgadnie z czego on jest.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 kg dyni pokrojonej w drobną kostkę
    150 g cukru
    2 cytryny
    łyżeczka cynamonu
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Dżem z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię wrzucić do garnka, zasypać cukrem i odstawić na 2 godziny aż dynia puści sporą ilość soku.
    Cytrynę obrać, pokroić w drobną kostkę i dodać do dyni razem z cynamonem. Całość zagotować a następnie na małym ogniu gotować, ciągle mieszając aż dynia się rozpadnie i przybierze postać papki.

    Do wyparzonych słoików nakładać dżem i po zakręceniu odwrócić je na 5 minut do góry dnem.

Porady

Dynię można pod koniec gotowania rozdrobnić blenderem. Jeśli lubicie gęsty dżem można dodać do dyni np. żelfix. Do dżemu tuż przed nałożeniem do słoików można dodać rodzynki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować