Dżem z czerwonej porzeczki z dodatkiem imbiru oraz chilli

  • wyświetlono: 1080 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Dżem z dodatkiem imbiru oraz chili jest zalecany przy przeziębieniach, anginie czy grypie.

tycjanowa
  • 180min

Składniki

3 kg czerwonej porzeczki
1,5 kg cukru (można dać mniej, zależnie od kwaskowatości owoców)
2 łyżki startego świeżego imbiru
1 łyżeczka chilli w płynie

Sposób przygotowania przepisu:

Dżem z czerwonej porzeczki z dodatkiem imbiru oraz chilli

  • 1. Porzeczki obieramy z gałązek i myjemy. Zasypujemy cukrem, dodając od razu imbir oraz chilli.
  • 2. Stawiamy na kuchenkę, zagotowujemy. Następnie zmniejszamy moc palnika i gotujemy ok. 1-2 godz., do momentu kiedy woda odparuje i dżem zgęstnieje do oczekiwanej konsystencji.
  • 3. Gotowy i jeszcze wrzący dżem przelewamy do wyparzonych słoików, dobrze zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiszkola_babcilatoPrzetworywekikuchnia_polskadżem_porzeczkowydżem_z_imbiremdżem_z_chilli

Komentarze

Podobne przepisy

Dżem z czarnej porzeczki

Dodane przez: czekoladka

Dżem z czarnej porzeczki

Przepis jest bardzo prosty, a dżem...

image-11y0d43

Dodane przez: paolineczka

Dżem z czarnej porzeczki

Nie ma nic lepszego na zimowe śniadanie...

Dżem z chilli i pomarańczy

Dodane przez: igraszki losu

Dżem z chilli i pomarańczy

Słodko-pikantny dżem idealny do...

image-0rv0hox

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Dżem z czarnej porzeczki

Czarna porzeczka bogata w witaminę...

dżem z czarnej porzeczki

Dodane przez: duszek

DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI

Idealnie nadają się na soki i dżemy.Dżemy...

galaretka z czerwonej porzeczki

Dodane przez: klementynka

galaretka z czerwonej porzeczki

Sezon porzeczkowy w pełni :) Jeśli...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE