Dżem z czerwonej porzeczki z dodatkiem imbiru oraz chilli

4.48 (172 ocen)

  • 3 godz.

Dżem z dodatkiem imbiru oraz chili jest zalecany przy przeziębieniach, anginie czy grypie.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 3 kg czerwonej porzeczki
    1,5 kg cukru (można dać mniej, zależnie od kwaskowatości owoców)
    2 łyżki startego świeżego imbiru
    1 łyżeczka chilli w płynie
Wystaw ocenę:

4.48 (172 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy Dżem porzeczkowy

Dżem z czerwonej porzeczki z dodatkiem imbiru oraz chilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porzeczki obieramy z gałązek i myjemy. Zasypujemy cukrem, dodając od razu imbir oraz chilli.
  • 2. Stawiamy na kuchenkę, zagotowujemy. Następnie zmniejszamy moc palnika i gotujemy ok. 1-2 godz., do momentu kiedy woda odparuje i dżem zgęstnieje do oczekiwanej konsystencji.
  • 3. Gotowy i jeszcze wrzący dżem przelewamy do wyparzonych słoików, dobrze zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

4.47 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie
galaretka z porzeczki

To może cię zainteresować