Dżem z cukinii o smaku brzoskwiniowym

4.5 (191 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

bardzo smaczny do placuszków z cukinii, naleśników a nawet do deserów

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 kg cukinii bez skóry i nasion
    15 łyżek cukru
    5 łyżeczek kwasku cytrynowego
    Zapach brzoskwiniowy lub pomarańczowy
    4 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżem z cukinii

Dżem z cukinii o smaku brzoskwiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dżem z cukinii o smaku brzoskwiniowym 1. Cukinię zemleć w maszynce do mięsa ewentualnie zetrzeć na grubych oczkach tarki.
    Przełożyć do rondla i wsypać cukier.
    Gotować aż zmięknie i zgęstnieje.
    Wówczas wsypać suche galaretki ciągle mieszając do całkowitego rozpuszczenia.
    Poddusić ok. 20 minut. Pod koniec dodać kwasek i zapach.
    Jeszcze chwilkę poddusić i nakładać w słoiki.
    Nie ma potrzeby pasteryzować ale ja jednak pasteryzowałam krótko ok. 5 minut. Z tej porcji wyszło 8 słoiczków po 0,5 litra
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować