bardzo smaczny do placuszków z cukinii, naleśników a nawet do deserów
60 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
5 kg cukinii bez skóry i nasion
15 łyżek cukru
5 łyżeczek kwasku cytrynowego
Zapach brzoskwiniowy lub pomarańczowy
4 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe
Dżem z cukinii o smaku brzoskwiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię zemleć w maszynce do mięsa ewentualnie zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Przełożyć do rondla i wsypać cukier.
Gotować aż zmięknie i zgęstnieje.
Wówczas wsypać suche galaretki ciągle mieszając do całkowitego rozpuszczenia.
Poddusić ok. 20 minut. Pod koniec dodać kwasek i zapach.
Jeszcze chwilkę poddusić i nakładać w słoiki.
Nie ma potrzeby pasteryzować ale ja jednak pasteryzowałam krótko ok. 5 minut. Z tej porcji wyszło 8 słoiczków po 0,5 litra
Komentarze