Dżem z cukinii

4.97 (200 ocen)

  • 10 min

Smakuje doskonale

  • 10 min

Składniki:

  • 2,5 kg cukinii
    50 dag cukru
    2 galaretki
    1 łyżeczka kwasku cytrynowego
Wystaw ocenę:

4.97 (200 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Dżem z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię wydrążyć z pestek, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Wrzucić do garnka z grubym dnem i dusić przez 10 minut, aż puści sok. Dodać cukier, kwasek cytrynowy, galaretkę i mieszać przez 15 minut. Gotowy dżem wlać do wyparzonych słoiczków i zakręcić. Nie pasteryzować.

Porady

Do tej pory próbowałam galaretki truskawkową, wiśniową, kiwi, brzoskwiniową i pomarańczową i wszystkie wyszły bardzo dobre.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować