Dżem z cukinii

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Smakuje wyśmienicie. Świetny dodatek do pieczywa, naleśników, ciast na zimę.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 kg cukinii
    1 kg cukru
    4 galaretki cytrynowe
    2 łyżki kwasku cytrynowego
    Kilka kropel aromatu cytrynowego

Dżem z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Cukinie należy obrać ze skórki, wydrążyć ze środka miąższ, pokroić w kostkę.
    2. Cukinie przełożyć do garnka i zasypać na 2 godziny cukrem.
    3. Po tym czasie cukinie smażymy w garnku po rozgotowania po czym blendujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
    4. Po zblendowaniu dodajemy galaretki, kwasek i aromat. Gotujemy jeszcze 15 min.
    5. Gorący dżem przekładamy do słoików, zakręcamy i stawiamy wieczkiem do dołu.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy